Svt Play är en helt fantastiskt sajt som rymmer alla spännande program som visas på deras kanaler. Där finns det ett program som heter ”Fråga kultureliten” och som tar in olika kulturpersonligheter som får svara på svenska folkets frågor. Under ett av programmen kom det in en fråga om varför lyckan var så frånvarande. Vid första tanke kan detta tyckas vara en banal fråga då vi vet att människan i grunden är självisk och när vi är helt lyckliga så blir det svårt att förmedla den lyckan då vi bara vill känna den. Men, genom att lyssna på svaren från panelen så får man även en annan inställning. Jessika Gedin menar på att lycka är en ren känsla medan känslor som hat är uppblandat av så mycket mer. Och svaret från Moderna Museets chef Daniel Birnbaum som menar på att lyckan är något vi känner inom oss och svår att sätta fast på papper och göra en bild av, får en att undra: hur vore det om man gjorde en utställning om lycka? För, inom konstens värld finns det mycket abstrakt och ockult – men väldigt lite lycka. Är det för att den andliga världen lockar med? Det kanske är Sierska.se vi ska besöka för att både få personliga svar, men även varför lyckan är frånvarande. Kanske kan vi få kontakt med Hilma af Klint?
Lycka!
Att göra en utställning om känslan ångest eller vrede skapas det snabbt en massa tankar i huvudet. Men, så fort vi vill göra en om lycka så blir vi förvirrade – då den är så personlig. Innan behövs det att vi förstår oss på denna underbara känsla som vi vill känna så ofta som möjligt. Ju mer vi läser på om lycka så inser vi att lyckan är mer än att bara vara rik och köra en snabb bil. Och att beroende på hur glad vi är för ögonblicket så uppfattas vi saker olika.
”Positiva känslor leder i en uppåtgående spiral. När människor känner sig lyckliga känner de sig också oftare mer självsäkra, optimistiska och energiska. Det gör dem också mer omtyckta av andra.” (läs mer här)
Så, ett tips om man ska göra en konstutställning om lycka är att bara ta in människor som är fullt lyckliga och då kan relatera till konsten på ett rätt sätt.