Dagdröm mera
 

Varför är det så bra med att dagdrömma? Studier visar på att det gör oss mer kreativa att få vara ofokuserade ibland. Vad är det vidare för skillnad på B- och A-personligheter?

Enligt en ny studie som publicerats vid Harvard är våra tankar på vift en stor del av vår vakna tid. Vi låter tankarna vandra oftare än vi tror och det visar på att vi dagdrömmer mer än vad vi är medvetna om och att det mestadels är flyktiga tankar som snabbt drar förbi, inte längre scenarion som många tolkar just termen ”dagdrömma” som. I Svenska Dagbladet går det samtidigt att läsa om hur dagdrömmar just gör oss mer kreativa och ökar välbefinnandet, det finns nämligen en koppling mellan ”mind wandering” som det kallas, samt processen som genererar nya idéer. Det ger stöd för att låta sig själv vara ofokuserad ibland, att inte anstränga hjärnan varenda sekund utan att låta sina tankar flöda iväg lite, helt enkelt att ha ett friare sinne.

Kreativ och avslappnad?

En person som ofta är sen har även den en koppling till kreativa drag personlighetsmässigt, visar studier som går att läsa om i Veckans Affärer. Det hela kommer från en kolumnist i tidningen Business Insider. Det vidare så att personligheter grovt kan delas upp i två kategorier: A och B. Dessa två tycks ha väldigt olika tidsuppfattning från varandra där A sägs vara mer tävlingsinriktad och otålig, och punktlig. B är jämförelse avslappnad och kreativ och tidsoptimist. En kreativ person tänker, enligt denna syn på människan, mer på helheten och mindre på detaljerna. Det gör att ett möte med en specifik mötestid kanske inte är det viktigaste, men däremot kan det komma en riktigt kreativ idé från en långfrukost i stället, eller dagdrömmarna på det försenande tåget. Har förtröstan alltså. Dessutom har de flesta kreativitet inom sig, men inte alltid självförtroendet att uttrycka det, som det står om i Resumé.

Vad ger man till en kreativ person?

Vad köper man då i present till en kreativ person. Lättast är kanske att titta in på www.presenter.se för att hitta rätt sak till rätt person. En kreativ person har oftast en större skaparanda än en som inte är det, så gör-det-själv-saker går förmodligen hem. Då kan personen i fråga göra sin egen present utav det.