Varför var konsten så färgstark och cool under årtiondena efter andra världskriget? Och varför är konsten från denna tid så inriktad på att praktiskt tjäna hemmet?

Just nu pågår en stor utställning på Malmö Konstmuseum, som heter ”Oomph – kvinnorna som satte färg på Sverige”. Det är en designutställning med föremål från 1940-talet fram till slutet av 1950-talet. Detta är lite vad som hände under dessa kritiska och viktiga decennierna, samhälls- och konstmässigt:

I en tid när kvinnor med stolthet var husmödrar skapade skickliga kvinnliga formgivare som dessa – och många fler – genom forskning och mycket kreativitet ett effektivt och modernt hem. Över hela landet hölls kurser i möblering och färgsättning och på de många hemutställningarna visades nymodigheterna. Svenska och internationella utmärkelser haglade över upphovskvinnorna. (Svenska Dagbladet)

Brun och röd stolMycket lever kvar och är högsta mode även till dags dato

Mycket av det som skapade på denna tiden lever dessutom kvar än i dag, i form av köksplanering, bostadsidealet generellt, typen av mönster som fortfarande är markerande för svensk konst, samt lätta och funktionella möbler. Många av dessa kvinnliga designers färgsatte glas, kläder, handdukar, karotter och möbler i djärva färger och mönster. På denna tid var det mycket abstrakt, färgrik konst och detta kanske med bakgrund i kringsårens dovare och urvattnade kulörer. Det glöder alltså av färg och inte minst finns det saker att köpa i presentshoppen på museet, något som blir likt en handgjord julklapp eller födelsedagspresent och är perfekt att ge bort. Om detta har vi även skrivit tidigare, i ett annat inlägg som kan läsas genom att klicka här.