Nuförtiden tror de flesta att de är professionella fotografer och det måste man nästan vara för att kunna hänga med i allt bilddelande som pågår. Instagram, Facebook och Twitter kräver alla att man ska dela med sig av sina liv i bilder. Därför kan man behöva några smarta tips och trix för att förbättra kvaliteten på sina foton.

9170568-smiling-couple-taking-selfie-with-smartphone

Till att börja med kan man sätta sig ner och tänka på vilka bilder man vill förmedla. Tänker man på att ha ett visst grepp när man fotograferar eller håller sig till en stil, kan man skapa kontinuitet i sitt flöde av bilder och folk kan börja känna igen att det faktiskt är man själv som har tagit bilderna. Många tycker väldigt mycket om att ta så kallade ”selfies”, alltså bilder på sig själva, nuförtiden. Men ska man hålla en hög nivå i sitt fotograferande bör man skippa dessa bilder för de blir väldigt sällan bra, och dessutom är de väldigt uttjatade. De är till och med så utnötta ett en speciell stad har utnämnts till selfie-staden för att så många personer tagit selfies med kända sevärdheter därifrån. Och beroendet av att ta selfies har gått så långt att ett polskt par nyligen dog för att de skulle ta en selfie vid en klippkant i Portugal. Läs mer. Så skippa selfien i framtiden!

Tips för bättre bilder i sociala medier

När man tar bilder till de sociala medierna kan man tänka på enkla saker som att jobba med skuggor och ljus. Under vinterhalvåret då solen står lågt skapas fantastiskt fina skuggor. För att göra en annars tråkig bild mer intressant kan man leta efter upprepningar och mönster i olika saker. I visst fotograferande är arrangemang av ett foto helt förbjudet, men för hemmafotografen är det helt okej. Arrangemanget får dock inte gå till överdrift så att det ser helt onaturligt och malplacerat ut. En bild kan få mycket dynamik genom att man inte bara tar kort på motivet rakt framifrån utan hittar ett annorlunda perspektiv. Man måste även våga gå nära det man fotar för att hitta spännande vinklar.