Genom att säga att du ska låna för konstens skulle kommer det bli enklare att ta det där lånet. För oavsett om det handlar om att ta ett lån för att köpa en snygg lägenhet i innerstan eller att gå på den där dyra skolan för att verkligen förverkliga sina konstnärsdrömmar så lånar vi för konstens skull. Men, som vi alla vet så är det lätt att fladdra iväg och drömma sig bort i sina drömmar och konstnärliga fantasier. Denna text kommer ta ner dig på jorden och gå igenom på ett enkelt sätt vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till att ta ett bostadslån.

Att tänka på vid ett lån

Ska du ta ett lån så är det oftast enklare för dig att ta ett bostadslån. Detta då bankerna ser det som en investering. Nu när bankerna endast ger lån på upp till 85%, alltså att kontantinsatsen blir 15%, gör det att främst fler unga inte har råd till egen lägenhet samt att marknaden inte är lika aktiv.

”Ett av skälen till att bolånetaket infördes var ökad oro för hushållens skuldsättning. Och 80 procent av mäklarna har noterat att det blivit vanligare att bostadsköpare får avslag på lån av bankerna. 30 procent av mäklarna har också noterat att bostadsköpare väljer dyrare lån för att finansiera sitt bostadsköp.” (läs mer)

Vad du bör ha koll på är att du måste vara noggrann med din maxgräns. Sedan beräkna hur mycket du kommer bli tvungen att betala i månaden om räntan skulle höjas. Ett bra tips är att jämföra bankernas villkor för att på detta sätt vara den som håller i bollen. Lycka till!