Finns det något roligare än att inreda med konstverk? Nej det tycker inte vi, det är nämligen på väggen de allra flesta tavlorna gör sig bäst, canvastavlor som inramade oljemålningar eller petita akvareller i vackra, drömska färger á la Lars Lerin. Idag skriver vi om konst på vägg.

konstI somras kunde vi läsa om hur en 12-årig pojke i Taiwan snubblade och körde sin hand rakt igenom en oljemålning av Paolo Porpora från år 1660, ett konstverk värderat till tio miljoner kronor. Ja inte så lyckat kanske, det gäller nog att ha lite avstånd mellan tavlorna och besökarna när det gäller just värdefulla konstverk. Här är andra olyckor som skett involverande dyra konstverk på utställningar och gallerier runt om i världen, taget från samma artikel i DN:

  • 2006 snubblade en man på sitt skosnöre i Fitzwilliam Museum i Cambridge i Storbritannien och krossade tre 300-åriga kinesiska vaser.
  • 2010 ramlade en kvinna på New York Metropolitan Museum of Art in i en Picassotavla och orsakade en 15 centimeter lång reva.
  • 2006 satte kasinomogulen Steve Wynn armbågen i Picassos mästerverk Le Rêve från 1932. Trots skadan lyckades Wynn ändå sälja målningen 2013 för drygt en miljard kronor, en rekordsumma.

Andra liknande händelser kan vi läsa om i SvD där en lokalvårdare på ett galleri trodde att ett konstverk var sopor efter en nyligen skedd vernissage, men i själva verket var champagneflaskorna och cigarettfimparna samt konfettin på golvet en installation som hette “We were going to dance tonight” av en hipp konstnärsduo från Milano. Men inte så lätt att veta heller, om en dessutom kanske är van vid att städa bort just sådant från galleriet efter visningar och vernissager.

Massor av konst till Nya Karolinska

I Aftonbladet kan vi vidare läsa att Landstinget i Stockholm satsar 118 miljoner kronor på konstverk, det motsvarar i realiteten årslönen för 368 sjuksköterskor och är väl en av de största konstsatsningarna historiskt sett i landstinget, konsten ska vidare köpas in till Nya Karolinska i Solna. Konsten ska fungera över tid och ska väljas ut av konstexperter inte politiker, den kliniska miljön måste göras mer mänsklig eftersom det är där många människor befinner sig under en känslig tid, kanske sin sista. Att summan blev 118 miljoner har att göra med att landstinget tillämpat enprocentsregeln som funnits sedan 1963 och innebär att en procent av budgeten ska avsättas för konst vid nybyggnationer.